Listino za hojo podpisalo že 6 slovenskih občin. Podpišite jo tudi vi!

Mednarodno listino za hojo je podpisalo že 6 slovenskih občin: Ljubljana, Kočevje, Tržič, Rečica ob Savinji, Ravne na Koroškem in Gornja Radgona.

Vsakdanja hoja prinaša vrsto prednosti na različnih področjih, od družbenih prek okoljskih in zdravstvenih koristi, do priložnosti za lokalno gospodarstvo in prihrankov za gospodinjstva.

Kljub očitnim prednostim danes ljudje v mnogih državah hodijo vedno manj. Hoja v mnogih mestih ni več nuja, ampak je postala razkošje. To so tudi razlogi, ki so mednarodno organizacijo Walk21 napeljali k pripravi Mednarodne listine za hojo. Listina opredeljuje potrebe ljudi, ki hodijo, in nudi okvir oblastem in upravam pri preusmerjanju svojih politik, dejavnosti in odnosov k ustvarjanju kulture, v kateri ljudje lahko izberejo hojo kot način potovanja, ohranjanje zdravja in sprostitve.

Priprava dokumenta se je začela v okviru letnih konferenc Walk21 leta 2003 in se zaključila 2006. Od takrat je listino podpisalo že prek 5000 ljudi, od tega 500 županov. Leta 2016 se jim je pridružil tudi Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana, kot prvi med slovenskimi župani. Jeseni 2019 smo na IPoP – Inštitutu za politike prostora listino prevedli v slovenščino in pozvali občine k njenemu podpisu. V zelo kratkem času se je odzvalo precej občin, pet od njih je listino tudi že podpisalo. Tako so se Mestni občini Ljubljana v zavezi, da bodo ustvarjali zdrave, učinkovite in trajnostne skupnosti, kjer se ljudje odločajo za hojo, pridružile še občina Kočevje, Tržič, Rečica ob Savinji, Ravne na Koroškem in Gornja Radgona.

Vabimo vas, da spodbudite tudi odgovorne v vaših lokalih skupnostih k podpisu Mednarodne listine za hojo.

Deležniki
Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri