Dan hoje in Mednarodna listina za hojo

15. oktobra nekatere države praznujejo Dan hoje. Ideja za to, da globalna skupnost en dan v letu posveti promociji hoje, je povezana s prizadevanji za trajnostni razvoj. Hoja je prepoznana kot javnemu zdravju, okolju, lokalni skupnosti in ekonomiji prijazna prometna praksa. Ustvarjanje dobrih pogojev za hojo po vsakdanjih opravkih z urejanjem površin za pešce, načrtovanjem mešane rabe prostora in ustvarjanjem kratkih razdalj med domom in dejavnostmi ter povezavami na učinkovit javni potniški prevoz veljajo za ukrepe, s katerimi lahko razvita družba hitro in učinkovito pospeši spreminjanje navad in vzorcev rabe ter vplive na okolje in tako poskrbi za dolgoročno bolj vzdržen in zdrav način življenja in dela.

K ustvarjanju hodljivega, to je hoji prijaznega, okolja večkrat bolj kot infrastrukturni ukrepi prispevajo mehki, organizacijski ukrepi. K temu se organizacije in posamezniki zavezujejo tudi s podpisom Mednarodne listine za hojo.

Na pobudo programa Aktivno v šolo in zdravo mesto je letos poleg župana Občine Piran,  Đenia Zadkovića, Mednarodno listino za hojo podpisala tudi ravnateljica OŠ Lucija, Tanja Vincelj. OŠ Lucija je tako postala prva šola v Sloveniji, ki se je s podpisom listine zavezala k zmanjšanju fizičnih, družbenih in institucionalnih ovir za hojo v lokalnem okolju ter k sodelovanju z drugimi akterji, da bodo skupaj ustvarjali kulturo okolja in sobivanja, v kateri se ljudje radi in pogosto odločajo za hojo kot način opravljanja vsakdanjih poti.

Več o Mednarodni listin za hojo.

Foto: Goran Jakovac, Urška Didovič, Jana Okoren

Deležniki
Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri