Seminar Zagotavljanje univerzalne dostopnosti v odprtem prostoru

Kakšen je univerzalno dostopen javni prostor? Kaj zahteva gradbeni zakon in kako to v praksi na najboljši možen način tudi uresničujemo?

Skupaj z Dostopom, Zavodom za spodbujanje dostopnosti organiziramo spletni seminar  o zagotavljanju univerzalne dostopnosti v odprtem prostoru za nadzornike, izvedence, cestne in gradbene inšpektorje ter ostale zainteresirane. Namen dogodka je z njimi deliti informacije o zahtevah predvidenih v Gradbenem zakonu v zvezi z zagotavljanjem dostopnosti javnega prostora za funkcionalno ovirane osebe.

ZAGOTAVLJANJE UNIVERZALNE DOSTOPNOSTI V ODPRTEM PROSTORU

24. 11. 2020, 13:00 – 15.30

Zoom

 

PROGRAM
 1. Dostopnost : Splošen uvod, prostor za vse, dolgoživost, zdravje, aktivna mobilnost, univerzalno oblikovanje
 2. Zakonodajni okvir: Gradbeni zakon in Pravilnik o univerzalni graditvi in rabi objektov in razmerje z drugimi predpisi – kratka predstavitev najpomembnejših zahtev
 3. Taktilne oznake in druge prilagoditve – kje, kako, kdaj?: Predstavitev talnega taktilnega vodilnega sistema, orientacija slepih in slabovidnih s pomočjo taktilnih oznak, praktični primeri – video

KRATEK ODMOR

 1. Primeri iz prakse: Predstavitev dobrih in slabih rešitev v praksi, na kaj je treba biti pozoren pri nadzora
 2. Razprava

  Predavateljice: Dr. Maja Simoneti, krajinska arhitektka in urbanistka, IPoP, Andreja Albreht, krajinska arhitektka, Zavod Dostop in dr. Andreja Zapušek Černe, krajinska arhitektka, Zavod Dostop

   

  PRIJAVA

  Udeleženci izobraževanja bodo prejeli potrdilo o udeležbi na usposabljanju.V skladu s Splošnim aktom o stalnem poklicnem usposabljanju pooblaščenih inženirjev sta usposabljanju dodeljeni 2 točki iz izbirnih vsebin. Izobraževanje je brezplačno.

  Zavod Dostop je vodilna slovenska ustanova na področju zagotavljanja dostopnosti javnega prostora za funkcionalno ovirane osebe. Prostorski načrtovalci v Zavodu Dostop delujejo kot vezni člen med uporabniki z oviranostmi in deležniki v realizaciji prostorskih ureditev. V procesu sodelovanja iščejo demokratične rešitve zagotavljanja dostopnosti, ki jih ustrezno pojasnijo tako uporabnikom, kot izvajalcem.

  IPoP – Inštitut za politike prostora se z dostopnostjo ukvarja v okviru svojih prizadevanj za trajnostni urbani razvoj in prilagajanje naselij podnebnim spremembam ter spodbujanja aktivne mobilnosti in ustvarjanju zdravega bivalnega okolja.

  Izvedbo programa sofinancira Ministrstvo za okolje in prostor okviru razpisa za Sofinanciranje projektov promocije in ozaveščanja na področju urejanja prostora in graditve v letu 2020.

  Deležniki
  Zapri
  IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
  Zapri