Postojna: Peš se prej pride!

V mesecu marcu je Postojna dobila 5 novih označevalnih tabel, ki označujejo čas hoje. Table so oblikovali dijaki Srednje zdravstvene šole skupaj z dijaki iz Italije, ki so bili na izmenjavi Erasmus + v času Evropskega tedna mobilnosti 2018, pod mentorstvom Karmen Tomažič iz društva Prostor.

Naloga je bila oblikovati grafično zanimive table, ki bi bile čim manj podobne prometnim znakom in bodo tako izstopale in bile hitro opažene. Lokacije postavitve tabel so bile določene pred Srednjo gozdarsko in lesarsko šolo, na Trgu padlih borcev, pred Občino Postojna, pred Poslovno trgovskim centrom Primorka in pred Zdravstvenim domom. Dijaki so izhajali iz razmisleka, kdo se na teh lokacijah zadržuje (šolarji, dijaki, obiskovalci, turisti) in v skladu s tem določili, katere destinacije bodo označene na tabli. Vaja je odlično uspela, saj so bile ekipe mešane, tako so na tablah označene tako turistične znamenitosti kot tudi kraji, zanimivi za domačine in njihove vsakodnevne opravke.

Na dogodku, na katerem so bile table predane v uporabo, in ga je vodila Martina Ivanović iz Občine Postojna, so sodelovali župan Igor Marentič, dijaki Srednje zdravstvene šole Postojna in otroci iz Postojnskega vrtca. Otroci iz vrtčevske skupine Mravljice že vedo, da je hoja pomembna tako za naše zdravje kot tudi za okolje. Navdušeni so bili nad novimi “prometnimi znaki” in obljubili, da jih bodo večkrat obiskali na svojih sprehodih po mestu.

Dijake čaka še eno ustvarjanje, saj je Občina Postojna izrazila željo, da bi naredili še nekaj tabel, ki bi jih postavili še na druge lokacije. Naslednji dogodek v Postojni, ki bo namenjen hoji, bo urbani sprehod Jane`s Walk, ki bo potekal 9. maja 2019 in na katerem bomo obiskali lokacije novih tabel skupaj z dijaki, ki jih bodo po sprehodu tudi oblikovali.

_
Besedilo: Karmen Tomažič / PROSTOR, društvo za arhitekturo in prostor
Fotografija: Anže Furlan / naročnik Občina Postojna, financirano iz razpisa za ETM 2018, MOP RS

Deležniki
Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri