Snovanje javnega prostora s povezovanjem skupnosti

V mesecu maju so tudi letos potekali urbani sprehodi Jane’s Walk, ki so kljub deževnim dnem s poučnimi tematskimi peš trasami po celi Sloveniji k udeležbi spodbudili preko 600 ljudi. Več kot 50 organizacij in preko 80 prostovoljcev je uspešno izvedlo skupaj 23 sprehodov v 18 mestih.

Urbani sprehodi se imenujejo po kanadski urbanistki Jane Jacobs, ki se je zavzemala za boljšo bivalno kakovost v mestih s povezovanjem njihovih prebivalcev s svojim lokalnim okoljem. Tradicionalno so letošnji urbani sprehodi že devetič potekali v Ljubljani, osmič v Celju, Mariboru in Škofja Loki. V Novem mestu in Tolminu so se sprehodi letos odvil šestič. Sicer pa se je trend urbanih sprehodov nadaljeval tudi v Kočevju, Postojni, Kranju, Sežani, Slovenj Gradcu in na Ptuju.

Izvedeni urbani sprehodi so bili tematsko raznoliki. Vse več udeležencev je pokazalo zavedanje o pomembnosti participacije lokalnega prebivalstva in civilnih družb pri skupnem odločanju o javnem prostoru, kar se je zaznalo tudi z višjo udeležbo s strani predstavnikov občinskih uprav in javnih podjetij. V diskusijah so se letos poudarjali tudi ekološki, kulturnozgodovinski in prometni vidiki ter pomen dostopnost pri snovanju prostora.

Nekaj sprehodov se je zaključilo s prijetnimi medsosedskimi pikniki, na katerih so se med sprehajalci skozi sproščen pogovor oblikovale nove ideje in tudi predlogi za nadaljne sprehode.

V Sloveniji organizacijo sprehodov od leta 2011 podpira IPoP – Inštitut za politike prostora. V letih doslej je potekalo že 176 sprehodov, ki se jih je udeležilo več kot 3700 sprehajalcev, pri organizaciji pa je sodelovalo prek 500 prostovoljcev.
_
Fotografija: Utrinek z urbanega sprehoda po Tobačni, 23. maja 2019 / Foto: Nika Marn

Deležniki
Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri