Sproščeno v šolo septembra v Solkanu

Šolska ulica v Solkanu bo območje varnih prihodov

Od 6. septembra bo v Solkanu, na Šolski ulici območje varnih prihodov v šolo. S tem namenom bomo na Šolski ulici, na odseku pred OŠ Solkan v omejili vožnjo z avtomobilom in jo odprli za otroke. Manj kot je avtomobilov na ulicah ob šoli, bolj sproščena in varna je pot učencev do šole.

Preberite več: Solkanska Šolska ulica bo septembra samo za šolarje

Na odseku Šolske ulice med Ulico Milojke Štrukelj in Žabjim krajem bo vožnja avtomobilov začasno drugačna. Ulica bo enosmerna, vožnja počasna, pešci pa bodo imeli na voljo več prostora, zato bodo otroci lahko varno prišli v šolo sami ali v družbi prijateljev.

Stanje pred OŠ Solkan (vir: Medobčinska redarska služba MO Nova Gorica, Občine Ajdovščina in Občine Brda)
Otroci in avtomobili ne grejo skupaj!

Solkanska Šolska ulica bo območje varnih prihodov šolarjev v šolo. Otroci bodo lahko sproščeno in varno prišli v šolo, saj bo na njihovi poti manj avtomobilov. Hoja v šolo je za otroke koristna, zdrava in zabavna. Zaradi manj avtomobilov pred šolo bo zrak pred šolo čistejši.

Otroci raje hodijo v šolo s kolesom, peš ali s skirojem, kažejo ankete. To pa je všeč tudi njihovim učiteljem. Otroci, ki pridejo v šolo peš, s kolesom ali skirojem, so pri pouku bolj zbrani in lažje sledijo programu. Naužili so se svežega zraka in jutranjega klepeta z vrstniki.

Vsak otrok bo lahko šel v šolo aktivno

Otroci bodo lahko varno prišli v šolo peš sami ali v družbi prijateljev, zato starše pozivamo, da jim omogočijo aktivno pot v šolo. Prostorska analiza je pokazala, da več kot dve tretjini šolarjev živi v območju, od koder lahko pridejo v šolo peš v manj kot 15 minutah, preostali delež otrok pa ima na voljo šolski avtobus.

V kolikor je otrok premajhen za samostojno pot v šolo, se lahko pridruži Pešbusu 
organiziranemu spremstvu odraslih za otroke (informacije in prijave: https://www.e-hisa.si/pesbus/).

Starše, ki bodo kljub vsem šolarja pripeljali v šolo z avtomobilom pa naprošamo, da jih lahko odložijo na eni izmed Poljubi in odpelji točk: na Vojkovi pri Brumatu in na obračališču avtobusov ob parkirišču pri solkanskem mostu. Od tam bodo otroci vsaj del poti v šolo opravili varno peš, najmlajši se bodo lahko pridružili posebni Pešbus liniji.

Starši otrok, ki obiskujejo vrtec in starši prvošolcev, bodo z dovolilnico lahko zapeljali na šolsko dvorišče. Vseeno pa jih posebej naprošamo, da otroke v tem času pripeljejo v vrtec peš ali s kolesom, da bo avtomobilov pred šolo in vrtcem čim manj.

Skupaj za varnost otrok!

Začasna prometna ureditev na Šolski ulici v Solkanu je v prvi vrsti preizkus drugačne prometne ureditve. V tem času bo na prvem mestu varnost otrok, veliko naše pozornosti bo namenjene opazovanju kaj se s prostorom zgodi, ko tam omejimo motorni promet.

Skupaj s strokovnjaki za presojanje prometne varnosti in na podlagi preverjanja mnenja staršev in lokalnega prebivalstva ter javne razprave bomo pripravili poročilo, ki bo podlaga za rekonstrukcijo Šolske ulice, ki jo MO Nova Gorica načrtuje v prihodnosti.

Dvotedenski preizkus bo tudi priložnost za spremembe in ustvarjanje novih potovalnih navad šolarjev skupaj z njihovimi starši.

Avtorica grafik: Darja Klančar, Darka

Vabilo je del aktivnosti projekta LIFE IP CARE4CLIMATE (LIFE17 IPC/SI/000007), ki je integralni projekt, sofinanciran s sredstvi evropskega programa LIFE, sredstev Sklada za podnebne spremembe in sredstvi partnerjev projekta.

Deležniki
Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri