Plakati pešcem prijaznega mesta

V spletni galeriji so objavljeni plakati zmagovalke in finalistov mednarodnega natečaja za oblikovanje plakata na temo pešcem prijaznega mesta. Pod licenco Creative Commons (CC BY-NC-ND) so brezplačno na voljo vsem zainteresiranim. Vabljeni, da si najljubšega natisnete, predvsem pa, da hodite.

Aprila razpisani natečaj Mesta pešcem! je tematiziral vizije mest prihodnosti, vse prepogosto zasnovane zgolj na tehnologiji, brez razmisleka o trajnostnem razvoju po meri človeka. Udeležence je pozival k upodobitvi pešcem prijaznega mesta prihodnosti. Ker podobe močno zaznamujejo stališča in posledično ravnanja ljudi, smo želeli z natečajem pridobiti nabor plakatov, s katerimi bi lahko opomnili ljudi, da je razlogov za izbiro hoje več.

Hoja po mestnih ulicah je namreč veliko več kot zgolj rekreacija;  prispeva k zdravju, k zmanjšanju števila avtomobilov v mestu in ogljičnega odtisa, omogoča tudi razvoj lokalnih storitvenih in ustvarjalnih prostorov. S hojo si odpremo tudi možnosti za srečevanja in druženja z mimoidočimi, za grajenje socialnih vezi in skupnosti. Zaradi dostopnosti storitev naj bo torej hoja logična izbira posameznika pri vsakdanjih opravilih v mestih. 

_
Vizualija: Plakat VELIK KORAK avtorja Jerneja Žumerja (Slovenija)

Deležniki
Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri