Hodite

Vse do 6. junija je na ulicah Ljubljane, Maribora, Celja, Kranja, Kopra, Novega mesta, Murske sobote in Nove Gorice na ogled zmagovalni plakat natečaja Mesta pešcem! S plakati nagovarjamo vse in vsakega, naj bo hoja naša prva izbira pri kratkih poteh po mestu. 

Hoja po mestnih ulicah je namreč veliko več kot zgolj rekreacija; omogoča tudi razvoj lokalnih storitvenih in ustvarjalnih prostorov, utrjuje povezanost med ljudmi in nenazadnje prispeva k zdravju in zmanjšanju ogljičnega odtisa.

Da je treba krepiti trajnostne oblike mobilnosti, zlasti hojo, se zaveda vse več mest, tudi v Sloveniji. Hodljivost mesta razvija in krepi raznolike družbene vezi, torej bogati vsakdanje življenje s kulturnim in socialnim kapitalom, ključnim virom razvojne moči lokalnih skupnosti. Pri ozaveščanju in opolnomočenju kar najširše javnosti imajo lahko pomembno vlogo natečaji, kot je Mesta pešcem!, saj opazno in dopadljivo nagovarjajo v javnem prostoru.

»Spreminjanje navad pri ljudeh je izjemno zahtevna naloga in pogosto tudi ne uspe, še posebej, če to želimo doseči z žuganjem, zapovedovanjem ali s pametovanjem. Veliko bolje je navdihovati, povabiti k spremembam in pokazati pozitivne posledice,« je pomen natečaja komentiral član žirije Tine Lugarič.

Vsak korak šteje.

_
Fotografije: Zmagovalni plakat natečaja Mesta pešcem! na ljubljanskih ulicah, junij 2019 / Foto: Kaja Brezočnik

Deležniki
Zapri
IPoP © Copyright 2018. Vxe pravice pridržane Zasebnost Pravni zaznamki
Zapri